skip to Main Content
“Тепла допомога” та культура благодійництва від київських волонтерів

“Тепла допомога” та культура благодійництва від київських волонтерів

Восени у волонтерській спілці «ПОРУЧ» стартувала видача «теплої допомоги» для переселенців. Завдяки злагодженій роботі волонтерів необхідними речами побуту за місяць вдалося забезпечити 3800 родин ВПО. За цей час розвантажили 400 тонн допомоги й залучили 100 нових волонтерів.

Видача «теплої допомоги» — один із основних напрямів діяльності спілки «ПОРУЧ». Це непродуктова гуманітарна допомога (матраци, ковдри, рушники тощо), яку волонтери надають у партнерстві з Агентством ООН у справах біженців (УВКБ ООН).

«Це була наймасштабніша видача за весь час нашої діяльності! Звісно, для команди це був виклик. Але нам все вдалося, адже всі обов’язки чітко розподілені й кожен знає свій напрям відповідальності», — зазначила керівниця спілки Русана Шарлай.

За реєстрацію та формування списків у команді відповідає Валерія Мацай, яка разом з іншими волонтерами опрацювала дуже великий обсяг інформації. Крім того, провели ґрунтовну підготовчу роботу: прямі ефіри, відео з детальним роз’ясненням правил отримання, створили окремий чат «питання-відповіді». Всю інформацію волонтери публікували в соцмережах. Однак така масштабна організація означає чимало труднощів.

«Спочатку ми зрозуміли, що наш склад замалий для таких масштабів. Після тривалих пошуків нам все ж таки вдалося знайти приміщення відповідної площі та у відповідному місці. Надалі перед командою постала інша проблема — нам не вистачало чоловіків-волонтерів, аби розвантажити машини. До того ж те приміщення, яке ми знайшли, треба було привести до ладу», — розповіла волонтерка.

Тоді спілка вирішила звернутися до тих, кому допомагає. У соціальних мережах благодійники розповіли про свої проблеми. І на їхній запит відгукнулося дуже багато небайдужих людей. У результаті залучили 100 нових волонтерів.

«Волонтерська спілка ПОРУЧ — це не тільки про гуманітарну допомогу. Це — команда волонтерів, таких же переселенців, як і ті, кому допомагаємо. Ми пропагуємо культуру волонтерства і благодійності в Україні. Це наш спосіб життя — допомагати та підтримувати одне одного. Ми хочемо донести людям: якщо вам доводиться звертатися по допомогу — це не прояв слабкості. Навпаки, пройшовши всі випробування, ви стаєте тільки сильнішими. Але важливо пам’ятати: так, як вчора допомогли вам, сьогодні ви можете допомогти іншим. Це і є філософія переможців, філософія українців», — наголосила Русана.

Волонтерська спілка «ПОРУЧ» функціонує від початку повномасштабного вторгнення. За цей час благодійники реалізували чимало проєктів та провели безліч акцій, які продовжують впроваджувати й нині. Серед них, наприклад, гуманітарні поїздки на схід і допомога дітям-переселенцям у соціалізації та адаптації у Києві.

На початку 2023 року спілка «ПОРУЧ» ініціювала новий проєкт — розвиток культури благодійництва та волонтерства. Команда має велику аудиторію в соціальних мережах. Тож вирішили саме тут сфокусувати увагу людей і переконати, що попри війну, особисті проблеми, а іноді й брак коштів, кожен може допомагати та привчити себе донатити. Кожен з учасників команди має свою роботу і сім’ю, але попри це 2–3 години на день виділяє на благодійництво. Волонтери записують відео, де розповідають власні історії, діляться порадами та розміщують у соціальних мережах.

«Ми хочемо, щоб люди не просто отримали допомогу і пішли. Ми хочемо, щоб вони залишилися з нами, в нашій волонтерській родині. Так, іноді у нас затишно, іноді боляче, але завжди чесно і з душею», — підсумувала Русана Шарлай.

Якщо також хочете долучитися до команди, це можна зробити за посиланням: https://t.me/spilkaporuch

Стежити за діяльністю волонтерської спілки «ПОРУЧ» та майбутніми зборами: https://www.instagram.com/spilkaporuch/

Back To Top