skip to Main Content
Волонтери спілки «Поруч» намагаються привернути увагу суспільства до проблем прифронтових населених пунктів

Волонтери спілки «Поруч» намагаються привернути увагу суспільства до проблем прифронтових населених пунктів

Днями волонтери спілки «Поруч» здійснили чергову гуманітарну місію у прифронтові населені пункти. Цього разу метою команди було доставити допомогу в Очеретине, що в Донецькій області.

Населений пункт розташований за 10 км від Авдіївки, де точаться активні бої. В Очеретиному немає бойових дій, іноді бувають «прильоти». Але тут немає і звичного життя: ні світла, ні води, ні опалення, жодного магазину, який би працював. До найближчого міста, де можна купити продукти — Мирнограда, — 30 км. Та не в усіх є гроші, аби щось купити. Таке життя триває вже рік, ще й під постійні звуки вибухів.

Та попри всі труднощі, в Очеретиному між людьми переважає взаємопідтримка та допомога! Місцеві облаштували гуртожитки в підвалах і допомагають одне одному виживати.

«Одна жінка запросила нас до себе в гості, щоб показати, як вони живуть. Звісно, умови жахливі: тече дах, немає світла, збирають технічну воду. Разом вони зробили піч. Адже під землею холодно. Коли у них була буржуйка, то взагалі доводилося спати по дві години, щоб постійно топити. У нас якраз був із собою генератор, і ми дали його цим людям, щоб хоча б якось полегшити їхнє життя», — розповіли благодійники.

Волонтери доставили в Очеретине буржуйки, пледи, ліки, таблетки для очищення води, їжу, також іграшки і канцелярію для дітей. На превеликий жаль, у населеному пункті перебувають діти. Також тут багато лежачих та людей з обмеженими можливостями, котрі просто не можуть виїхати. Багато з тих, хто виїжджав, вже повернулися. Хтось не знайшов прихистку та роботи, у когось закінчилися кошти.

«В Очеретиному жахливо. Але тут неймовірні люди — щирі, гостинні, усміхаються, але в очах ми побачили біль та відчай. Вони розуміють: якщо Авдіївка впаде, то їхнє селище наступне, яке окупанти можуть просто стерти з лиця землі. Щодня вони живуть з цими думками, але попри все намагаються якось відволікатися та підтримувати одне одного. Тут залишилися деякі майстри. Уявляєте, вони собі всім селом манікюр роблять», — розповіли волонтери.

Під час перебування у селищі волонтери спілки «Поруч» спілкувалися з людьми, слухали розповіді про їхнє життя. Ні, жителі Очеретиного не жаліються. Звісно, кажуть, що важко, але вірять, що буде краще, вірять, що зовсім скоро Україна переможе. І їхнє Очеретине повернеться до звичайного життя.

«Після гуманітарних місій і всього побаченого дорога додому надзвичайно важка. Нас наче розриває на шматочки. Ми поїхали з Очеретиного, а люди там залишилися, в тому пеклі… В такі моменти нам здається, що того, що ми робимо, замало. І нам дуже хочеться допомагати ще більше», — поділилися враженнями благодійники.

Волонтерська спілка «Поруч» висловлює вдячність усім, хто допомагає здійснювати гуманітарні місії. Саме завдяки підтримці партнерів та донатам звичайних людей благодійники мають змогу доставляти вкрай необхідне в прифронтові населені пункти.

«Звісно, нам хотілося б охопити увагою більше міст та селищ. Адже ми все бачимо на власні очі й розуміємо, в яких надскладних умовах живуть там люди. Інколи не живуть, а виживають. Вдячні всім за допомогу. Разом ми сила!» — наголосила керівниця волонтерської спілки «ПОРУЧ» Русана Шарлай.

Back To Top